Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Ο Εκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Βρίνας ιδρύθηκε το 1984 και αποτελείται από 140 μέλη.



Η Βρίνα είναι ένα χωριό 300 περίπου κατοίκων που διοικητικά ανήκει στον Δήμο Ανδρίτσαινας - Κρεστένων του Νομού Ηλείας. Είναι χτισμένο σ’ ένα καταπράσινο και πανέμορφο τοπίο με θέα αμφιθεατρική , δυτικά ατενίζοντας το Ιόνιο πέλαγος και νησιά Ιονίου (Ζάκυνθος , Κεφαλονιά) και νότια σχεδόν στους πρόποδες του μυθικού βουνού «ΛΑΠΙΘΑ» , του οποίου τα σπλάχνα διέσχιζε ο ποταμός Άνιγρος που κατέληξε στα σπήλαια των Ανιγρίδων νυμφών (σήμερα Λουτρά Καϊαφα)σύμφωνα με την μυθολογία.

Με βάση τα ιστορικά δεδομένα η ύπαρξη του χωριού αναφέρεται στην απογραφή του Ενετού Προβλεπτή του Μορέως Φραγκίσκου Grimani (1697-1700).

Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε το 1984, όπου μαζί με την Λαϊκή Βιβλιοθήκη, που είχε συνιδρύσει η οικογένεια «Κάρλου», προσέφερε σημαντική βοήθεια στους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, αφού οι τίτλοι των βιβλίων της έως 3.500 περίπου καλύπτουν τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών και όχι μόνο, λειτουργώντας ως δανειστική βιβλιοθήκη.Σήμερα μετά από δωρεά της οικογένειας Δ.Παναγοπούλου, ανήκει στην ιδιοκτησία του Συλλόγου μας.
Ο Σύλλογος μας μετά από χρόνια αδρανούς λειτουργίας, το 2003 επαναλειτούργησε με το ίδιο καταστατικό και πραγματοποιούνται οι σκοποί και οι δράσεις του. Διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο και έχει 120-140 μέλη.
Οι εκδηλώσεις του Συλλόγου μας πραγματοποιούνται στο παραχωρημένο σε εμάς κτίριο του πρώην αγροτικού συνεταιρισμού Βρίνας, το οποίο έγινε δωρεά στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη πολιούχο της Βρίνας. Είναι κτίριο παραδοσιακό-πέτρινο, το οποίο μετασκευάστηκε, διαμορφώθηκε και εξοπλίστηκε για τις ανάγκες του συλλόγου μας. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται είναι ψυχαγωγικές, ενημερωτικές και γίνονται προβολές ταινιών για μικρούς και μεγάλους.

Σημαντική είναι επίσης η εκδήλωση που γίνεται την Καθαρή Δευτέρα «ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ», όπου ετοιμάζονται και μαγειρεύονται παραδοσιακά-νηστίσιμα φαγητά και παραδοσιακός τραχανάς που προσφέρονται δωρεάν στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες, μαζί με άφθονο κρασί, γλέντι και σκωπτικά σχόλια.

Λειτουργούν δύο χορευτικά τμήματα για μικρούς και μεγάλους όπου διδάσκονται σωστά παραδοσιακοί χοροί και πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις του Συλλόγου μας, αλλά και τις εθνικές γιορτές, ιδιαίτερα την Παραμονή της 24η Μαρτίου, τα χορευτικά τμήματα ντυμένα με παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές, χορεύουν στην πλατεία του χωριού και πραγματοποιείται και η Λαμπαδοφορία. Επίσης πραγματοποιούνται εκδρομές ημερήσιες και όχι μόνο ανά την Ελλάδα με σκοπό την γνωριμία των ιστορικών , φυσικών και μοναστηριακών κτισμάτων της χώρας μας.

Συμμετέχει στις διάφορες εκδηλώσεις, που οργανώνει ο Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, με θετικά πάντα σχόλια.